Maak een support ticket

Hulp nodig of een vraag over je website? Maak een support ticket aan en wij contacteren u zo spoedig mogelijk.

Ticket aanmaken

Login klanten
Home / 6 redenen om geen slideshow op de homepage te plaatsen

6 redenen om geen slideshow op de homepage te plaatsen

6 redenen om geen slideshow op je homepage te plaatsen

Slideshows op de homepage worden gebruikt op 75% van de website op het internet. Is dit wel een goed idee? We hebben het ook vele malen toegepast in ons webdesign maar we zijn ermee gestopt. We hebben onderzoeken nagekeken. Hier volgen onze redenen om ermee te stoppen op de homepage.

1. Niemand gebruikt de slideshows zoals jij denkt

We hebben het idee om via een slideshow onze bezoeker te informeren met ons aanbod of de diensten dat we aanbieden. In deze slideshow krijgt de bezoeker in 20 seconden een samenvatting van ons bedrijf. Neen. Zo gebruikt men het internet niet. Een bezoeker gaat niet achterover leunen om dit even te bekijken. Een bezoeker beoordeelt jouw website in een paar seconden en verlaat jouw website of de pagina vooraleer de tweede slide of afbeelding getoont wordt.

2. Slideshows vertragen jouw website

De grote beeldschermen worden alsmaar groter en bijgevolg moeten de grote afbeeldingen in de slideshow ook altijd groter worden in pixels en in bestandsgrootte. Hierdoor neemt de slideshow meer dan de helft van de paginagrootte in beslag. Snelheid is niet alleen belangrijk voor jouw bezoekers dat de website snel wordt geladen maar ook voor uw Google ranking. Snelheid is een van de vele parameters voor Google om jouw plaats in de resultaten te bepalen. Hoe groter de paginagrootte, hoe trager de website snelheid en hoe slechter jouw positie.

3. Slideshows zijn verschrikkelijk op smartphone.

Meestal schakelen wij de slideshow uit op de kleine mobiele versie omdat het niet aangenaam surfen is. De knopjes zijn klein voor volgende of vorige. De tekst over de afbeeldingen zorgt ervoor dat de afbeelding niet meer mooi tot zijn recht komt. Meestal staat de tekst volledig over de afbeelding. Mooi is het niet. Tijdens het drukken op de knopjes of tijdens het swipen wordt er soms per toeval een slide aangeklikt. Dit kan vervelend zijn voor jouw bezoeker.

4. Ze worden niet aangeklikt

Er is heel wat onderzoek gebeurt en statistieken aan opgesteld over het gebruik van de slideshow of carrousel. Nu blijkt dat slechts 1 - 2% de slideshow gebruiken. En van dit kleine aantal die klikken op een slideshow klikt gemiddeld 75% of meer op de eerste slide. Dit zijn heel slechte statistieken als je bedenkt dat je net jouw diensten of promoties in de kijker wenst te zetten.

Hieronder ziet u een afbeelding van een heatmap waarbij het aantal kliks gebeuren op een homepage. Hierbij zien we dat de slideshow volledig genegeerd wordt. In ons onderbewust zijn scannen we een webpagina en gaan we reclame en promoties over laten en kijken naar andere inhoud. Hier zien we dat de navigatie en de inhoud onder de slideshow vooral veel gebruikt wordt.

 

Volgens het onderzoek van nd.edu klikt slechts 1% op een slideshow. En hiervan klikt 84% op de eerste slide (position 1).

 

5. Slecht voor je SEO

Bij 2 hadden we al de bestandsgrootte en snelheid aangehaald als nadeel voor jouw seo. Door een slideshow krijg je een probleem met meerdere head-tags met heel weinig paragraaf tekst. DIt is voor google geen ideale tekst indeling. Door de slideshow wordt andere belangrijke tekst lager geplaatst.  Probeer het zoekwoord, of de woorden vooral veel op het begin van de pagina te plaatsen. De woorden mogen in de eerste alinea dus wel wat vaker voorkomen dan in de rest van de tekst. Ook per alinea geldt: gebruik de zoekwoorden vooral in het begin van de alinea. Met een slideshow worden de eerste teksten bijgevolg veel lager in de pagina geplaatst en heeft dit een nadelig effect op jouw seo.

6. Slideshows storen

  • De tekst op een slide is soms veel te snel verdwenen om alle tekst te kunnen lezen. De slide is al voorbij en bijgevolg de aandacht voor jouw slide.
  • De bewegende elementen van een carrousel zijn heel storend als je tekst op een website leest. Jouw belangrijke tekst naast of onder een slideshow is moeilijk te lezen. Het menselijk oog verwerkt de beweging tijdens het lezen. Dit voelt heel onaangenaam aan en zorgt voor afleiding.
  • Het kan vervelend zijn voor de bezoeker als hij controle verliest bij een automatische slideshow doordat onderdelen van de website wijzigen zonder interactie.

Dit is voor de bezoeker alles behalve gebruiksvriendelijk.

Bekijk zeker deze slideshow!

Bekijk de volgende slideshow en probeer de tekst te lezen:

http://shouldiuseacarousel.com/

Ik heb een slideshow op mijn homepage. Wat nu?

Je kan het aantal slides verminderen of slechts 1 slide voorzien. Pas jouw homepage aan zodat er bovenaan een Call-to-action is. Wil je graag meer info om jouw homepage gebruiksvriendelijker te maken en meer conversie te halen, contacteer ons en we kijken samen om meer uit jouw website te halen.

Steven Vandooren

Steven Vandooren is oprichter van internetbureau Adiatis. Door de jarenlange ervaring bij kleine en grote bedrijven kan hij jou helpen met de juiste tools en know-how met jouw Internet Marketing.

Reacties (0)

Nieuwe reactie