Maak een support ticket

Hulp nodig of een vraag over je website? Maak een support ticket aan en wij contacteren u zo spoedig mogelijk.

Ticket aanmaken

Login klanten
Home / Moet je links onderstrepen?

Moet je links onderstrepen?

Moet je links onderstrepen? Links zijn essentieel bij het navigeren op websites. Als hyperlinks niet opvallen, of bezoekers niet het idee hebben dat ze klikbaar zijn, zullen ze niet worden gebruikt. Het onderstrepen van links trekt de aandacht waardoor het gemakkelijker is om te weten wat aanklikbaar is. Een afwijkende kleur is vaak ook al voldoende om te begrijpen dat het om een hyperlink gaat. De onderstreping is in dit geval alleen een extra visuele aanwijzing. Het wordt pas verwarrend wanneer sommige links op een website wel onderstreept zijn en andere niet. Ook het gebruik van verschillende kleuren in de tekst, waarbij sommige kleuren hyperlinks aanduiden en andere niet is verwarrend. Als de bezoeker moet zoeken naar de links, kan dit onnodig irriterend zijn voor je bezoeker. De kans dat een bezoeker je links niet vind is op die manier heel groot.

Basisregel:

Onderstreep alle hyperlinks in doorlopende tekst. Zo zijn ze voor iedereen als hyperlink herkenbaar. Onderlijn geen tekst die geen link is want mensen zullen er tevergeefs op proberen te klikken. Dit is een basisregel van Anysurfer.

Wie heeft hiervan voordeel:

  • Iedereen
  • Kleurenblinden
  • Slechtzienden en ouderen

Voor wie is deze maatregel bedoeld:

  • Webmaster, webredacteur, internetco├Ârdinator (Iedereen die teksten en afbeeldingen toevoegt via een cms).
  • Webdesigner (Ontwikkeling van templates en stylesheets)

Doel:

  • Betere gebruiksvriendelijkheid en usability
  • Goede toegankelijke website

Uitzonderingen

Soms is onderstrepen van links niet geschikt of niet noodzakelijk. Als het geen doorlopende tekst is, is het in volgende gevallen niet nodig:

  • Bepaalde onderdelen veronderstelt de bezoeker dat de tekst aanklikbaar is zoals navigatiemenu's, tabbladen, ...
  • Lange lijsten met opsommingtekens
  • Grote stukken tekst onderstrepen, heeft een negatief effect op de leesbaarheid. Het is daarom beter om de onderlijnde tekst beperkt te houden tot de essentie waartoe de link gaat.

Conclusie

Hyperlinks worden altijd onderlijnd. Het is belangrijk om altijd consequent hetzelfde toe te passen.

Steven Vandooren

Steven Vandooren is oprichter van internetbureau Adiatis. Door de jarenlange ervaring bij kleine en grote bedrijven kan hij jou helpen met de juiste tools en know-how met jouw Internet Marketing.

Reacties (0)

Nieuwe reactie