Maak een support ticket

Hulp nodig of een vraag over je website? Maak een support ticket aan en wij contacteren u zo spoedig mogelijk.

Ticket aanmaken

Login klanten
Home / Wat is een SPF record?

Wat is een SPF record?

SPF staat voor Sender Policy Framework. In een SPF-record kunt u omschrijven welke servers namens de domeinnaam e-mail mogen verzenden. Een ontvangende server kan onder andere op basis van het SPF-record besluiten om een e-mail door te laten, te markeren als onveilig of helemaal te weigeren. Het voornaamste doel van SPF records is om spam te voorkomen.

Hoe werkt een SPF record?

SPF is een protocol waarmee vastgesteld wordt of de verzender van een mailserver wel gemachtigd is om een bericht te verzenden. Fraude met e-mail, door de identiteit van de verzender van een e-mailtje te wijzigen (zie ook Mail Fake Afzender), komt veel voor en SPF gaat dit tegen met behulp van een controle in het DNS systeem. Dit betekent dat mailserver A, die mail ontvangt van info@domein.be van mailserver B, kan controleren of mailserver B inderdaad geautoriseerd is om namens het domein van domein.be e-mail te versturen.

Binnen het SPF protocol wordt aan het DNS record extra informatie toegevoegd, zodat het duidelijk is welke mailservers namens dit domein e-mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch e-mail met het betreffende domein als afzender? Dan wordt de e-mail als onrechtmatig beschouwd en wordt deze niet bezorgd.

Een SPF record aanmaken

Dit record moet aangemaakt worden bij de DNS informatie van je domeinnaam. Dit record kan aangemaakt worden via uw Admin Panel van uw domeinnaam. Deze informatie is technisch en moet op de juiste manier gebeuren. Het SPF record bevat verschillende elementen en bij fout gebruik kan je webformulier van je website geen email meer versturen. Er zijn verschillende websites waarmee u een SPF-record kunt genereren, bijvoorbeeld www.spfwizard.net.

Wil je jouw SPF record nakijken? Of moet dit aangepast worden? Neem gerust contact met ons op zodat we dit voor jou kunnen instellen.

Steven Vandooren

Steven Vandooren is oprichter van internetbureau Adiatis. Door de jarenlange ervaring bij kleine en grote bedrijven kan hij jou helpen met de juiste tools en know-how met jouw Internet Marketing.

Reacties (0)

Nieuwe reactie